Sikkepitje.nl

Sikkepitje.nl

this private cloud

Pimping your editor - Fonts ofwel lettertype

Sinds dat Microsoft het font "Consolas" aanbood voor zijn commandoprompt in Vista, zijn er een veel mogelijkheden beschikbaar gekomen om de programmeerervaring prettiger te laten zijn dan ooit tevoren. Het juiste font en een editorthema naar smaak in Notepad++ zijn bepalende keuzen.

De beste editorfonts

Courier New

Het standaard font voor de console en voor notepad. Helaas te klein en ik zit niet te wachten op een schreefletter. Te weinig body om lekker te lezen.

npp-font-couriernew

Consolas

Standaard lettertype vanaf MS Windows Vista. Beter dan Courier New. Een hele goede keuze voor het consolewerk. Wel wat breed soms, waardoor ik te weinig kolommen tekst op mijn scherm krijg.

npp-font-consolas

Lucida Console

Standaard aanwezig op MS Windows sinds Vista. Enigszins prettig om te lezen en erg compact, dat is fijn. Het laat te weinig ruimte tussen letters en regels. Dat maakt het beeld "te vol" en vermoeiend om grote stukken code te lezen.

npp-font-lucidaconsole

Envy code R

Mooi font, maar is te rechthoekig om lekker te lezen. Smalle letter, zorgt voor meer kolommen in beeld. (download)

npp-font-envycoder

Bitstream Vera Sans Mono / DejaVu Sans Mono

DejaVu is het open-source alternatief voor Bitstream Vera fonts. Feitelijk is er geen verschil tussen beide. Bitstream Vera was vroeger een betaald lettertype, maar ik kan het verkeerd hebbe. Nu is het font bij Gnome.org te downloaden, alsmede het alternatieve Deja Vu. (download)

npp-font-bitstreamverasansmono

npp-font-dejavusansmono.png Δ

Liberation Mono

Ik heb geen idee waar dit niet-proportionele font vandaan komt. Ik vond het op mijn computer met Windows 8. Het ziet er wel aardig uit.

npp-font-liberationmono

Het juiste thema

Ik spits hier de aandacht op Notepad++ de voortreffelijke multi-file open-source editor, die een absolute aanrader is voor wie allerhande teksten wil bewerken. Notepad++ kent thema's waarmee een aantal instellingen zijn gecombineerd en onder een naam te laden. Notepad++ is beschikbaar voor het Windows-platform en is gebaseerd op Scintilla een open-source editor component, en kent daarom ook syntax highlighting voor een groeiende verzameling programmeertalen. Het kent ook diverse functies die onmisbaar voor de programmeur zijn. Daarnaast kunnen de functies van Notepad++ worden uitgebreid door middel van externe plugins.

Maar nu even over de thema's. Welke thema biedt de beste ervaring voor de programmeur? Sommige thema's bieden (met versie 6.3.2) syntaxt highlighting voor PowerShell scripts, wat ik absoluut noodzakelijk vind. Ik beschrijf daarom alleen thema's die syntaxt highlighting voor PowerShell biedt.

Standaard thema heeft als enige het font Courier New. Alle andere thema's die ik hier behandel gebruiken Consolas. Natuurlijk is het mogelijk om te wijzigen.

Standaard thema

Zwarte letters op een witte achtergrond zijn duidelijk, maar het hoge contrast zorgt voor vermoeide ogen op den duur en zijn de reden voor het ontstaan van alternatieve thema's.

npp-thema-standard

Zenburn

Dit prettige thema heeft duidelijk contrast tussen de verschillende sleutelwoorden, maar tekst is vooral licht-op-donker wat ik minder vind.

npp-thema-zenburn

Solarized

Prettig contrast tussen sleutelwoorden, helaas licht-op-donker.

npp-thema-solarized

Solarized-light

Prettig contrast , prettige kleuren, maar ietwat flets. Letters zijn te licht. Het kent syntax highlighting voor PowerShell.

npp-thema-solarized-light

Navajo

In eerste plaats is een bruine achtergrond niet erg aantrekkelijk, maar de letters zijn toch donkergenoeg eb biedt ook syntax highlighting voor PowerShell.

npp-thema-navajo

Khaki

Dit onverwachte prettig-gekleurde thema heeft een wat groenige kachtergrond, dat volgens Wikipedia overeenkomt met "Dark Khaki". het heeft ook letters die donker op licht staan.

npp-thema-khaki

Hot Fudge Sundae

donkerbruine achtergrond, te donker helaas. Ook helaas is de licht-op-donkere tekst.

npp-thema-hotfudgesundae

MossyLawn

Erg groen, te groen zelfs.

npp-thema-mossylawn