Sikkepitje.nl

Sikkepitje.nl

this private cloud

Ingrediƫnten

voor 5 personen

  • aardappels
  • olijfolie of zonnebloemolie (voor bakken)
  • aubergines
  • geraspte kaas

saus

  • tomatenpuree
  • tomatenblokjes of tomatensaus
  • ui
  • knoflook
  • wijn
  • kaneel
  • thijm
  • oregano
  • 1 of 2 bouillonblokje
  • piment / chilipoeder

bechamelsaus

  • boter
  • bloem
  • melk
  • nootmuskaat
  • bouillonblokje

Bereiding

Aubergines voorbereiden

Bestrooi de plakjes aubergine aan beide kanten ruim met zout. Laat het zout 30 minuten intrekken en spoel de plakken dan af onder de koude kraan. Leg de aubergineplakken in een koekenpan, bestrijk ze rijkelijk met olijfolie en bak ze 5-10 minuten. Keer de aubergine en bak ook de andere kant bruin. Wellicht is het nodig de aubergine in gedeelten te bakken. Vet de ovenschaal in met olijfolie en bestrooi met het broodkruim.

Aardappelen voorbereiden:

Aardappels schillen, 10 min voorkoken. Laten afkoelen en in plakjes van 0,5 cm snijden.

Saus

Gehakt rul bakken, uit de pan halen en reserveren. In hete olijfolie uien, knoflook, nootmuskaat, kaneel en chilipeper kort fruiten op hoog vuur. Blussen met tomatenpuree, even laten intrekken, opnieuw blussen met witte wijn, aanbaksel goed losroeren. Toevoegen: gepelde tomaten, thijm, oregano, 1/4 bouillonblokje. Breng de saus aan de kook, laat sudderen op laag vuur (3 kwartier tot 2 uur) tot alle vocht bijna verdwenen is.

Saus

Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de uien. Voeg het gehakt toe en bak dit in 10 minuten rul. Voeg toe: tomatenpuree, knoflook, kaneel, piment, tomatenblokjes. Zet het vuur lager en laat de saus 45 minuten sudderen. Voeg eventueel wat water toe. Kook de saus de laatste 10 minuten onafgedekt zodat hij kan indikken.Laat de saus afkoelen.

Saus bereiden

Bak gehakt in olijfolie rul. Voeg ui en knoflook toe, evenals de tomatenpuree (ca. 5 min op hoog vuur bakken). Tomatenblokjes, wijn, kaneel en suiker erbij en 20 min laten stoven.

  • bereid de witte saus met 3 dl melk, het ei en 75 gr kaas
  • vul de ovenschaal om en om met aubergine, gehakt, aardappelplakjes en de kaassaus

Bechamelsaus

Maak bechamelsaus als volgt. Laat boter in een steelpan met dikke bodem smelten. Beetje bij beetje bloem toevoegen tot het een dikke brij vormt, tegen het droge aan. Zeer kort bakken.In een keer een halve liter melk toevoegen, losroeren met garde en aan de kook brengen. Blijf roeren tot het mengsel dikker wordt, zo dik als een stevige pap. Voeg nootmuskaat, 1/4 bouillonblokje en geraspte kaas toe.

Ovenschaal

Over voorverwarmen op 180 C. Vet een ovenschaal in. Leg daarin

  • een laag aardappelschijfjes
  • heel klein beetje geraspte kaas
  • een laag aubergineplakjes,
  • dan een flinke laag gehaktsaus.

Eventueel herhalen. Bedek het met een laag bechamelsaus en leg daarover de rest van de geraspte kaas of feta. Laat 3 kwartier tot 1 uur in de oven garen op 180 graden tot er een korstje bovenop ontstaat.